Onze werkwijze

Hoe maak je een afspraak?

Voor een afspraak is geen verwijsbrief nodig. Je kunt (direct) contact opnemen om jullie verhaal toe te lichten, vaak gebeurt dit in eerste instantie per mail of telefonisch. We spreken dan gezamenlijk kort jullie zorgen en reden tot aanmelding door en maken een inschatting of je hiervoor bij ons aan het goede adres bent. Indien wordt ingeschat dat jullie vraag passend is bij ons aanbod, nodigen wij jullie graag uit voor een intakegesprek. Dit gesprek zal voornamelijk gaan over de klachten die worden ervaren en de reden van aanmelding. Ook zal besproken worden of jullie met deze vragen op jullie plek zijn bij Orthopedagoog Westland Delfland (OWD), kortom of wij denken dat wij jullie met deze vragen en wensen kunnen helpen en of deze realistisch zijn. 

Jullie aanmelding wordt vervolgens intern besproken om een juiste inschatting te kunnen maken van een vervolgtraject.
Na het intakegesprek ontvangt u van ons een voorstel met daarin mogelijkheden tot onderzoek en/of behandeling. 

Werkwijze onderzoeken

Tijdens de intake wordt onze werkwijze met betrekking tot deze onderzoeken besproken. In het opvolgende onderzoeksvoorstel vindt je tevens aanvullende informatie. Een van de eerste stappen hiertoe is het invullen en ondertekenen van enkele formulieren. Via deze weg verzamelen wij (aanvullend) informatie. Pas zodra deze formulieren ondertekend bij ons binnen zijn, kan er een planning worden gemaakt voor het onderzoek. Voor een indicatie van de wachttijd tussen de intake en de start van het onderzoek, zie hier. Een onderzoekstraject bestaat veelal uit het invullen van enkele vragenlijsten, het voeren van aanvullende gesprek(ken), de daadwerkelijke onderzoeksafname(s) en het voeren van een gezamenlijke resultaten-bespreking. Al deze afspraken worden op voorhand ingepland. Zo weet je direct waar je aan toe bent, wanneer je als ouder zelf aan ‘zet’ bent en hoelang je op de uitslag moet wachten. Onderzoeken kunnen bij ons op de praktijk worden afgenomen, maar bijvoorbeeld ook op school. Voor meer informatie over de praktische kant van de van deze onderzoeksafname; zie hieronder. 

Werkwijze behandeling of begeleiding

Al onze behandelingen en begeleidingen bestaan uit maatwerk. Dit maakt dat er op voorhand geen algemene indicatie te geven valt over de opzet en duur. Tijdens het intakegesprek wordt gezamenlijk gesproken welke hulpvragen er liggen en welke mogelijkheden wij hebben tot ondersteuning. Na het intakegesprek ontvang je van ons een voorgesteld behandelplan. Hierin is onder andere reden van aanmelding, de wensen, de doelen en de manier van aanpak beschreven. Pas wanneer jullie beide als ouders (en jullie kind) akkoord zijn met dit behandelplan, zal behandeling pas kunnen starten. Wij gaan dan op zoek naar een geschikte behandelaar die matcht bij jullie als gezin en jullie hulpvragen. Soms kan het zijn dat de start van de behandeling hierdoor even op zich laat wachten. Voor een indicatie van deze wachttijd, zie hier.  Vaak plannen wij om de 6-8 afspraken een evaluatie in om gezamenlijk de vooruitgang en ervaringen te bespreken. Richting het einde van de behandeling plannen we daarnaast een eindevaluatie in. Tijdens dit geprek zal besproken worden wat er afgelopen periode is bereikt en hoe jullie met elkaar als gezin verder kunnen. 

Onze praktijk

Onze praktijk is gevestigd in Naaldwijk in ‘s Gravenzande. Wij helpen kinderen, jongeren en (hun) ouders uit o.a. Naaldwijk, Hoek van Holland, Maassluis, Maasland, De Lier, ‘s-Gravenzande, Wateringen, Monster, Kwintsheul, Honselersdijk, kortom het hele Westland. Binnen onze regio horen ook Delft, Den Hoorn, Pijnacker en Den Haag. Ook als u buiten deze gemeenten woont, helpen wij u vanzelfsprekend graag. U kunt bij ons terecht voor diagnostiek, behandeling, advies en begeleiding bij onder andere autisme, ADHD en ADD, dyslexie en hoogbegaafdheid.

Vereniging van Orthopedagogen
SKJ_logo