Psychomotorische Therapie 

Niet denken, maar doen!

 

Psychomotorische therapie is er voor alle kinderen en jongeren die niet lekker in hun vel zitten. Door middel van beweging, sport, spel en het inzetten van hun creativiteit leren zij stappen te zetten in hun ontwikkeling.

 

‘Niet denken, maar doen!’

 

 

Wat is PMT?

Binnen de psychomotorische behandelingen staat het bewegingsgedrag van een kind centraal. We gaan er daarbij vanuit dat een kind zijn omgeving en de wereld om zich heen leert kennen door middel van beweging. Hoe gemakkelijker een kind beweegt, hoe gemakkelijker een kind zich binnen zijn omgeving beweegt. Samen werken we aan het bewust voelen, beleven en ervaren van verschillende processen in het lichaam. Denk daarbij aan het verkennen van emoties, het letterlijk durven zetten van een nieuwe stap, maar ook het ontdekken van de wereld om je heen. 

 

Individuele PMT

 

PMT voor het gezin

 

Surf Therapie

”Binnen de PMT leer je je meer bewust te worden van de betekenis van gevoelens, lichaamssignalen, bewegingen en lichamelijke klachten. Hoe ze samenhangen met bijvoorbeeld eerdere ervaringen, met gedachten, met problemen in samenwerken of met andere situaties. Je leert oefenen met nieuw gedrag, om van hier uit nieuwe ervaringen op te doen. Daarnaast is PMT gericht op het hier en nu, op dit moment en in het dagelijks leven. PMT doet daarbij een sterk beroep doet op het emotioneel- en lichaamsgeheugen en uit onderzoek is gebleken dat deze ervaringen daadwerkelijk meer beklijven.

Het verschil met een psychologische behandeling is dat je hiervoor praat, terwijl een psychomotorisch therapeut een deel van de tijd oefeningen aanbiedt. Deze oefeningen liggen op het gebied van beweging en lichaamservaring.

Bij beweging kun je denken aan oefensituaties uit de sport en het bewegingsonderwijs. Bij lichaamservaring gaat het om het concentreren op de ervaring en beleving van het eigen lichaam. Daarbij kun je onder anderen denken aan ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen en sensory-awareness.”

Individuele Psychomotorische Therapie

Gevoelens en gedachten, die hebben we allemaal. Maar wist je dat beweging en het gedrag wat wij laten zien eigenlijk een afspiegeling hiervan is? Wanneer een kind niet lekker in zijn vel zit, is dit vaak terug te zien aan het gedrag. Het denken, het voelen en het doen staan dan ook met elkaar in verbinding. Binnen de PMT gaan we aan de slag met het ‘doen’. Tijdens de behandeling leren we spelenderwijs ander gedrag aan en proberen we samen eventuele blokkades op te lossen. Je ervaart dan letterlijk hoe je het beste kan handelen in lastige situaties. Het toepassen van dit ‘nieuwe’ gedrag is daardoor vaak veel makkelijker. 

 

Psychomotorische Gezinstherapie

Vanzelfsprekend staat een kind of jongere niet op zichzelf. Het systeem om hen heen speelt daarbij ook een grote rol. Binnen de gezinstherapie wordt dan ook vooral gekeken naar de verhoudingen binnen het gezin, de onderliggende patronen en interacties binnen de verschillende gezinsleden. Samen kijken we naar de ‘klachten’, maar vooral ook naar de krachten binnen het gezin. Door het samen ervaren, het samen doorvoelen en het samen doen creëren we een breder draagvlak voor de behandeling. 

 

Surf Therapie

Orthopedagoog Westland Delfland biedt als een van de weinige aanbieders in de regio ook Surf Therapie aan. Deze specifiek vorm van Psychomotorische Therapie (PMT) combineert de krachten van de natuurlijk met het zelfhelend vermogen van ons lichaam. De sessies worden over het algemeen aangeboden binnen de periode april t/m oktober, maar kunnen ook in de wintermaanden ingepland worden. Lees hier meer over onze surf therapie. 

Waarom PMT?

Leren omgaan met emoties
Vergroten zelfvertrouwen
Verbeteren zelfbeeld
Leren omgaan met stress
Trauma verwerking
Verminderen angstgevoelens
En nog veel meer …

Onze praktijk

Onze praktijk is gevestigd in Naaldwijk in ‘s Gravenzande. Wij helpen kinderen, jongeren en (hun) ouders uit o.a. Naaldwijk, Hoek van Holland, Maassluis, Maasland, De Lier, ‘s-Gravenzande, Wateringen, Monster, Kwintsheul, Honselersdijk, kortom het hele Westland. Binnen onze regio horen ook Delft, Den Hoorn, Pijnacker en Den Haag. Ook als u buiten deze gemeenten woont, helpen wij u vanzelfsprekend graag. U kunt bij ons terecht voor diagnostiek, behandeling, advies en begeleiding bij onder andere autisme, ADHD en ADD, dyslexie en hoogbegaafdheid.

Vereniging van Orthopedagogen
SKJ_logo