Hoogsensitiviteit

Meer dan gevoelig alleen…

Hoogsensitiviteit (HSP, Highly Sensitive Person) is geen psychische klacht of aandoening maar een persoonlijkheidskenmerk.  Een hoogsensitief persoon (HSP) is gevoeliger voor prikkels. Het is een beeld waarin relatief veel ouders hun kinderen herkennen. Binnen de wetenschap bestaat er nog veel onduidelijkheid over HSP en hoogsensitiviteit, desondanks zien wij binnen onze praktijk veel ouders en kinderen die moeilijk met prikkels kunnen omgaan. 

Maar hoe zit dat dan? 

Wat is HSP?

Psycholoog Elaine Aron introduceerde de term hoogsensitief persoon (HSP) in het jaar 1996. Aron omschrijft een hoogsensitief persoon als iemand die sterker geprikkeld wordt dan anderen. Hoogsensitiviteit wordt daarmee niet als een psychische klacht gezien, maar als een persoonlijkheidskenmerk. Hoogsensitieve kinderen zouden gevoeliger zijn voor omgevings-, sociale en emotionele prikkels. Dit betekent dat zij meer prikkels waarnemen dan anderen en de prikkels die zij binnenkrijgen komen harder binnen.

%

... van de kinderen kan hoogsensitief worden genoemd.

Kenmerken bij kinderen; 


Kinderen reageren sterker op geluid, geur en kleur 

Kinderen nemen veel details waar

Kinderen nemen meer non-verbale signalen waar

Kinderen voelen zich vaak anders dan anderen

Kinderen denken vaak diep over dingen na

Kinderen zijn geneigd dingen te overaalyseren 

Kinderen denken soms te complex

Kinderen zijn goed in staat om sfeer aan te voelen

Kinderen zijn sneller overprikkeld

Kinderen vinden het lastiger om met veranderingen om te gaan

Hoogsensitiviteit leidt ertoe dat kinderen veel dingen eerder opmerken dan anderen. Dat heeft voordelen; ze kunnen bijvoorbeeld goed voor anderen zorgen, ze merken details en foutjes op die niemand anders had gezien, ze kunnen intens genieten van muziek en kunst, ze doorzien sociale processen (bijvoorbeeld op de werkvloer) en ze zijn extra alert op gevaar. Maar er is ook een keerzijde. Uit onderzoek  bleek bijvoorbeeld dat hoogsensitieve kinderen sneller zijn en minder fouten maken tijdens een taak, maar dat ze na afloop van de taak meer overprikkeling en meer stressgerelateerde klachten ervaren. 

Krachten

Wanneer je hoogsensitief bent is het belangrijk om je omstandigheden zo goed mogelijk in te richten en veel herstelmomenten in te bouwen. Omring jezelf met mensen die een positieve invloed op je hebben en probeer negatieve omstandigheden waar mogelijk te veranderen. Probeer te voorkomen dat je overprikkeld raakt. Raak je toch overprikkeld? Zorg er dan voor dat je goed herstelt. 

Ons aanbod bij (vermoeden) HSP:


Onderzoek 

Behandeling 
Advies & Consultatie
Psycho-educatie
Voorlichting
Trainingen en workshops
En nog veel meer …

Onze praktijk

Onze praktijk is gevestigd in Naaldwijk in ‘s Gravenzande. Wij helpen kinderen, jongeren en (hun) ouders uit o.a. Naaldwijk, Hoek van Holland, Maassluis, Maasland, De Lier, ‘s-Gravenzande, Wateringen, Monster, Kwintsheul, Honselersdijk, kortom het hele Westland. Binnen onze regio horen ook Delft, Den Hoorn, Pijnacker en Den Haag. Ook als u buiten deze gemeenten woont, helpen wij u vanzelfsprekend graag. U kunt bij ons terecht voor diagnostiek, behandeling, advies en begeleiding bij onder andere autisme, ADHD en ADD, dyslexie en hoogbegaafdheid.

Vereniging van Orthopedagogen
SKJ_logo