Aandacht en concentratie

Diagnostiek, behandeling en begeleiding

orthopedagoog westland Delflandlaan autisme

Wat?

Soms hebben kinderen moeite om hun aandacht langere tijd bij een taak te houden. Belangrijk is om vast te stellen waar deze problemen vandaan komen. Met een onderzoek naar de concentratie en/of aandacht kan een beeld worden geschetst van de mogelijke verklaringen voor deze aandachtschommelingen. Ook is het mogelijk om met het kind zelf aan de slag te gaan, om hem of haar concrete handvatten te bieden om het concentratievermogen te verbeteren.

Tijdens een onderzoek wordt onder andere gekeken naar de intelligentie en naar de neuropsychologische vaardigheden. Hierbij wordt er gekeken naar selectieve aandacht, de aandacht spanne en het vermogen om de aandacht te switchen. Het onderzoek is vooral handelingsgericht; naar aanleiding van een onderzoek worden er dan ook altijd handelingsadviezen opgesteld voor ouders en voor school.

Hoe?

Afhankelijk van de hulpvraag bestaat het onderzoek uit het invullen van vragenlijsten en een testafname bij het kind. Er worden concentratietesten en geheugentesten gedaan en de executieve functies worden nader onderzocht. In sommige gevallen is een schoolobservatie wenselijk om een gedegen uitspraak te kunnen geven. Na het onderzoek wordt er een verslag opgesteld met daarin gerichte adviezen voor thuis en in de klas.

Het onderzoek neemt gemiddeld 3 á 4 uur in beslag.

Ook is het mogelijk om met het kind zelf aan de slag te gaan, ter verbetering van de aandacht en concentratie.

Voor wie?

Voor kinderen tussen 6 – 16 jaar die problemen hebben met concentratie en volgehouden aandacht. Of kinderen waarbij er een vermoeden bestaat van ADHD of ADD, of waarbij AD(H)D reeds is vastgesteld.

Wat kost dat?

Zie tarieven of mail info@orthopedagoog-westland-delfland.nl voor een offerte op maat.

Onze praktijk

Onze praktijk is gevestigd in Naaldwijk in ‘s Gravenzande. Wij helpen kinderen, jongeren en (hun) ouders uit o.a. Naaldwijk, Hoek van Holland, Maassluis, Maasland, De Lier, ‘s-Gravenzande, Wateringen, Monster, Kwintsheul, Honselersdijk, kortom het hele Westland. Binnen onze regio horen ook Delft, Den Hoorn, Pijnacker en Den Haag. Ook als u buiten deze gemeenten woont, helpen wij u vanzelfsprekend graag. U kunt bij ons terecht voor diagnostiek, behandeling, advies en begeleiding bij onder andere autisme, ADHD en ADD, dyslexie en hoogbegaafdheid.

Vereniging van Orthopedagogen
SKJ_logo