Psycho-educatie

Hulp bij een diagnose of stoornis

Wat?

Tijdens psycho-educatie geeft een deskundige je voorlichting en advies met betrekking tot je psychische klachten en/of leer- en gedragsproblemen. Als je kampt met klachten heb je soms behoefte aan informatie.

Als eerste kun je achtergrondinformatie zoeken over je psychische klachten. Een psycholoog/orthopedagoog kan je achtergrondinformatie geven over de oorsprong van klachten, en handvatten geven hoe ermee om te gaan.  Je leert bijvoorbeeld dat slapeloosheid veel voorkomt tijdens een depressie. Die informatie kan helpen om jouw klachten een plek te geven. Zo verschaf je jezelf iets meer ruimte om te ontspannen. Soms leer je ook dat jouw aandoening voor een deel erfelijk bepaald is, wellicht lucht dit op, aan je genen kun je immers niets doen en/of veranderen. Aan gedrag kun je wél wat doen, en ook hoe je met klachten omgaat. Ook daar krijg je tips en handvatten voor tijdens psycho-educatie. Tot slot krijg je advies. Tijdens psycho-educatie krijg je uitleg over waarom dit werkt. Het kan rust geven om aan de slag te gaan met praktische tips.

Psycho-educatie voor familie en vrienden
Psycho-educatie wordt soms ingezet voor familie en vrienden van een cliënt. Ouders, kinderen, broers, zussen en vrienden komen zo meer te weten over jouw situatie. Dat kan heel prettig zijn. De betrokkenen voelen zich bijvoorbeeld minder schuldig. Een stoornis heeft allerlei oorzaken. Soms voelen vrienden en familieleden zich onterecht schuldig. Ze denken dat het aan hen ligt dat je klachten hebt. Soms geeft het henzelf meer inzicht in het feit dat sommige dingen gewoon niet lukken. Door voorlichting leer je meer over de oorzaken van een stoornis. Ook kan advies veel betekenen voor het dagelijks leven.

Hoe?

Middels gesprekken met het kind, ouders, school en eventueel klasgenoten. Vaak worden er een aantal sessies ingepland waarin het onderdeel psycho-educatie aan bod komt.  

Voor wie?

Voor kinderen, ouders en leerkrachten van leerlingen met leer- en/of gedragsproblemen.

Wat kost dat?

Zie tarieven of mail info@orthopedagoog-westland-delfland.nl voor een offerte op maat.

Onze praktijk

Onze praktijk is gevestigd in Naaldwijk in ‘s Gravenzande. Wij helpen kinderen, jongeren en (hun) ouders uit o.a. Naaldwijk, Hoek van Holland, Maassluis, Maasland, De Lier, ‘s-Gravenzande, Wateringen, Monster, Kwintsheul, Honselersdijk, kortom het hele Westland. Binnen onze regio horen ook Delft, Den Hoorn, Pijnacker en Den Haag. Ook als u buiten deze gemeenten woont, helpen wij u vanzelfsprekend graag. U kunt bij ons terecht voor diagnostiek, behandeling, advies en begeleiding bij onder andere autisme, ADHD en ADD, dyslexie en hoogbegaafdheid.

Vereniging van Orthopedagogen
SKJ_logo